xs sm md lg xl
Mathildastraat 44 | 4901 HC Oosterhout
223

Whiplash

Een whiplash is het gevolg van een snelle geforceerde hoofdbeweging. Door de heftige beweging rekken de gewrichtskapsels, (nek)spieren, pezen, ruggenmerg en zenuwen op. Dit veroorzaakt pijn en andere klachten. Niet alleen een verkeersongeluk kan een whiplash veroorzaken. Een val van de trap, een ski- of sportongeluk of een duw in de rug kunnen net zo goed whiplashtrauma veroorzaken.

225

Oorzaken

De nek is één van de meest compliceerde bewegingsmechanismen in het lichaam. In het gebied rond de nek bevinden zich meer dan dertig gewrichten. Die worden allemaal bij elkaar gehouden door spieren en banden. Bij een whiplash krijgen de nekspieren en banden het ernstig te verduren. Ze zijn verrekt of vertonen zelfs scheurtjes. Daardoor vermindert de spierfunctie en -sterkte en ondersteunen de banden de wervels minder goed. Door een whiplash kunnen daarnaast de zenuwtakken bekneld raken en pijn veroorzaken.

Symptomen

Veel slachtoffers van een ongeval hebben in eerste instantie geen klachten, maar ontwikkelen die later wel. De klachten beginnen of verergeren vaak pas na twaalf uur of na enkele dagen.

 

De meest voorkomende whiplashklacht is een pijnlijke en stijve nek. Veel patiënten hebben daarnaast last van hoofdpijn en uitstralende pijn naar armen en gezicht. Uiteenlopende klachten zoals duizeligheid, evenwichtsstoornissen, misselijkheid, oorsuizen, slecht zien of vlekken voor de ogen, slaap- en concentratieproblemen en krachtverlies in de armen kunnen deel uitmaken van het whiplashtrauma. De aard en de ernst van de klachten verschilt per patiënt.

224

Onderzoek en behandeling

De chiropractor stelt tijdens het eerste consult vragen om een goed beeld te krijgen van uw klachten en uw gezondheidstoestand. We proberen te achterhalen in hoeverre het ongeluk een whiplash heeft veroorzaakt. Daarop volgt een grondig lichamelijk onderzoek, waarbij we vooral kijken naar de beweeglijkheid van de gewrichten en spieren. Op basis hiervan stellen we een behandelplan op. De behandeling bestaat veelal uit spierontspannende technieken en lichte manipulaties en mobilisaties om de functie van de gewrichten te herstellen. Daarnaast geven we u advies over een goede houding en geven we u mogelijk oefeningen. 

Wat zeggen onze klanten

"Dankzij behandeling en gerichte oefeningen kan ik weer pijnvrij roeien. Ik ga vol vertrouwen naar de Europese kampioenschappen en voel me gesteund door de professionele aanpak van mijn chiropractor."

Roeister, 32 jaar

"Je kunt keurig je oefeningen doen, maar als je vervolgens op een verkeerde manier het huishouden doet, kom je niet vooruit. Ik heb veel geleerd doordat mijn chiropractor verder keek dan mijn klacht. Ik ga nog steeds vooruit."

Dame, 45 jaar

"Door rugklachten en een hardnekkige schouderblessure leek zwemmen geen optie meer. Mijn arm kwam niet verder dan mijn elleboog omhoog en ik had continu pijn. Ik dacht dat ik mij erbij moest neerleggen, maar ik had het mis. Dankzij de behandeling en tips voor thuis, kan ik terug het water in."

Heer, 56 jaar

"Na één behandeling merkte ik al verschil in beweging. Beetje bij beetje kwam mijn arm steeds verder omhoog."

Meisje, 12 jaar

"Enkele blessures bemoeilijkten de voorbereidingen op mijn karate-examen. Dankzij de behandeling en de oefeningen heb ik mijn examen zonder pijn of belemmering gehaald."

Jongen, 16 jaar

"Dankzij de tips hoe ik mijn kind kan vasthouden tijdens de borstvoeding, overbelast ik mijn schouder niet meer."

Moeder, 32 jaar

logo

Openingstijden

Maandag 09:00 - 20:00 uur

Dinsdag 08:00 - 17:00 uur

Woensdag 09:00 - 17:00 uur

Donderdag 09:00 - 20:00 uur

Vrijdag 08:00 - 17:00 uur

 

De praktijk is telefonisch bereikbaar

vanaf 08:30 uur

Contact

Chiropractie Oosterhout

Mathildastraat 44

4901 HC Oosterhout (NB)

0162 - 470 480

info@chiropractieoosterhout.nl


Chiropractie Oosterhout