xs sm md lg xl
Mathildastraat 44 | 4901 HC Oosterhout
129

Spit en lumbago

Spit is een veelvoorkomende vorm van lage rugpijn die vaak van het ene op het andere moment lijkt te ontstaan. Je bukt even om iets op te rapen en plots voelt je een enorme pijnscheut in de rug. Vervolgens staat je krom. Elke beweging voelt als een vlijmscherpe steek. Herkenbaar? Dit zijn typische kenmerken van spit en wordt ook wel lumbago of acute lage rugpijn genoemd. Bij de eerste signalen van spitklachten kunt je al bij de chiropractor terecht. Hoe sneller je er iets aan laat doen, hoe voorspoediger jouw herstel verloopt.

''Na een uitgebreid onderzoek werd een zenuwbeknelling in mijn onderrug vastgesteld. Na vier behandelingen zo goed als hersteld. Geen pijn meer''
127

Oorzaken

Vaak lijkt spit acuut te ontstaan. In werkelijkheid sluimert de oorzaak al veel langer met voorbodes van lichte pijn of stijfheid in de rug. De verkeerde beweging was slechts de spreekwoordelijke druppel.

Spit kan het best worden uitgelegd als een verrekking van de lage rug door een opeenstapeling van kleine beschadigingen aan de rugspieren, gewrichten en het bindweefsel. Dit ontstaat bijvoorbeeld door verkeerd te tillen en langdurig, te veel of in een verkeerde houding te zitten. Het lichaam kan dit lange tijd opvangen, maar op een gegeven moment wordt het teveel. De rugspieren en banden verkrampen en veroorzaken daardoor heftige pijn en scheefstand van de rug. Met deze reactie probeert jouw lichaam de rug in feite te beschermen tegen nog meer verkeerde bewegingen.

130

Onderzoek en behandeling

Om de oorzaak van de klacht te achterhalen, doen we eerst uitgebreid onderzoek naar de rug en de rest van het bewegingsstelsel. Zo kunnen wij precies bepalen waar de pijn vandaan komt. Met een gerichte behandeling die vaak bestaat uit manipulaties en spierontspannende en myofasciale technieken, en eventuele oefeningen zorgen we dat de rug herstelt en je weer optimaal kunt functioneren. Zo vermindert je ook de kans op herhaling.

Wat kan je zelf doen?

Vroeger werd bij spit geadviseerd om vooral rust te houden. Dat is inmiddels achterhaald. Een juiste balans tussen beweging en rust blijkt een veel beter herstel op te leveren. De chiropractor adviseert je met welke oefeningen je zo snel mogelijk herstelt van jouw specifieke rugklachten. Daarbij besteden wij ook aandacht aan het aantal herhalingen en de momenten waarop je de oefeningen moet uitvoeren. 

 

Stilzitten of liggen leveren ogenschijnlijk de minste pijn op bij spit. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk weer verantwoord in beweging te komen. Fietsen en kleine stukjes wandelen levert vaak verlichting van de klachten, terwijl de pijn draaglijk blijft.

Wat zeggen onze klanten

"Dankzij behandeling en gerichte oefeningen kan ik weer pijnvrij roeien. Ik ga vol vertrouwen naar de Europese kampioenschappen en voel me gesteund door de professionele aanpak van mijn chiropractor."

Roeister, 32 jaar

"Je kunt keurig je oefeningen doen, maar als je vervolgens op een verkeerde manier het huishouden doet, kom je niet vooruit. Ik heb veel geleerd doordat mijn chiropractor verder keek dan mijn klacht. Ik ga nog steeds vooruit."

Dame, 45 jaar

"Door rugklachten en een hardnekkige schouderblessure leek zwemmen geen optie meer. Mijn arm kwam niet verder dan mijn elleboog omhoog en ik had continu pijn. Ik dacht dat ik mij erbij moest neerleggen, maar ik had het mis. Dankzij de behandeling en tips voor thuis, kan ik terug het water in."

Heer, 56 jaar

"Na één behandeling merkte ik al verschil in beweging. Beetje bij beetje kwam mijn arm steeds verder omhoog."

Meisje, 12 jaar

"Enkele blessures bemoeilijkten de voorbereidingen op mijn karate-examen. Dankzij de behandeling en de oefeningen heb ik mijn examen zonder pijn of belemmering gehaald."

Jongen, 16 jaar

"Dankzij de tips hoe ik mijn kind kan vasthouden tijdens de borstvoeding, overbelast ik mijn schouder niet meer."

Moeder, 32 jaar

logo

Openingstijden

Maandag 09:00 - 20:00 uur

Dinsdag 08:00 - 17:00 uur

Woensdag 09:00 - 17:00 uur

Donderdag 09:00 - 20:00 uur

Vrijdag 08:00 - 17:00 uur

 

De praktijk is telefonisch bereikbaar

vanaf 08:30 uur

Contact

Chiropractie Oosterhout

Mathildastraat 44

4901 HC Oosterhout (NB)

0162 - 470 480

info@chiropractieoosterhout.nl


Chiropractie Oosterhout