De gezondheid en het welbevinden van onze patiënten staat binnen onze praktijk centraal. Ons team van ervaren chiropractoren staat klaar om je te ondersteunen naar een gezonder en pijnvrij leven. Maar hoe gaat het in zijn werk? Hier een stappenplan...
Het maken van een afspraak is eenvoudig en kan op twee manieren:
Een online afspraak maken:
Klik hier en kies een datum en tijd en de chiropractor zou je er een voorkeur bij hebben. Vul je gegevens in en reserveer de afspraak. Je ontvangt vervolgens een definitieve bevestiging per e-mail met alle details en een vragenlijst om digitaal in te vullen.
Een telefonische afspraak maken:
Liever persoonlijk contact? Bel ons op 0162 470 480 en ons secretariaat helpt je graag bij het maken van een afspraak.
Voorafgaand aan je eerste consult krijgt je een vragenlijst over je klacht en algemene gezondheid. Informatie over eerdere behandelingen, röntgenfoto’s of scans kunnen belangrijk zijn. Daarom nodigen we je van harte uit om die mee te nemen.
Tijdens het eerste consult bespreken we jouw klachten. We voeren een aantal orthopedische en/of neurologische tests uit en doen een uitgebreide bewegingsanalyse.
Voor ons is het belangrijk om te achterhalen welke bewegingen en houdingen jouw klachten verergeren of juist verbeteren. Vaak bestaat er in de bewegingsketen één (of meerdere) zwakke schakel(s). Die lijkt op het eerste gezicht niets met de klacht te maken te hebben, maar beïnvloedt de bewegingen zodanig dat elders in het lichaam klachten kunnen ontstaan.
Als we volledig zijn geïnformeerd en een goed beeld hebben van klacht, oorzaken en zwakke schakels, stellen we een individueel behandelplan op. Vaak maken corrigerende oefeningen, bewegings- en houdingsadvies onderdeel uit van de behandeling.
Vervolgens bespreken we de volgende punten met je:
- Waar de klacht vandaan komt.
- Hoe de behandeling verloopt en wanneer je verbetering kan verwachten.
- Wat je zelf kan doen om de klacht te verhelpen.
Tijdens het eerste consult maken we vaak al een begin met de behandeling.
Onze behandeling is erop gericht zo snel mogelijk weer op de been te helpen. Dat doen we door de zogenaamde zwakke schakels in jouw bewegingsketen aan te pakken.
Wij passen hiervoor diverse chiropractische behandeltechnieken voor toe, zoals:
Manipulaties
Dit zijn snelle en specifieke druktechnieken die de beweeglijkheid van een gewricht bevorderden en gaan vaak gepaard met een ‘’krak’’ geluid. Deze techniek wordt meestal toegepast op de wervelkolom, maar kan worden gebruikt voor andere gewrichten zoals de enkel, heup of schouder. Het doel van gewrichtsmanipulatie is om de bewegingsvrijheid van het gewricht te vergroten en spierspanning te verminderen. De behandeling is zeer veilig mits door een bekwaam persoon uitgevoerd. Wilt u liever niet ‘’gekraakt’’ worden? Dan kan de chiropractor ook ander technieken gebruiken om u van uw problemen af te helpen.
Mobilisatie
Dit zijn rustige bewegingen van gewrichten of wervels die de beweeglijkheid van een gewricht bevorderden. Hierbij komt er geen ‘’krakje’’ vrij. De reden dat een gewricht te gevoelig is voor manipulatie, bijvoorbeeld door artrose, of dat er contra-indicaties zijn zoals botontkalking. Soms is het de voorkeur van de patiënt om niet gekraakt te willen worden en dat respecteren wij ten alle tijden.
Tractie
Dit is een zachte langzame beweging waardoor een gewricht of zenuw meer ruimte krijgt. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een beknelde zenuw ontlast.
TriggerpointtherapieTriggerpoints zijn kleine knopen of bundels van gespannen spierweefsel. Deze punten kunnen de flexibiliteit verminderen, het bewegingsbereik verlagen en lokaal pijn veroorzaken, maar kunnen ook uitstralen naar andere delen van het lichaam (denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn...). Door gerichte handmatige druk op de triggerpoints kunnen de spieren weer ontspannen en de normale functie herstellen. De behandeling kan enigszins pijnlijk zijn, maar veelal wordt het ook als een 'goede pijn' ervaren.
Active Release Techniek (ART)
ART is een techniek waarbij met de handen (palpatie) extuur, strakheid en beweging van spieren en bindweefsel evalueert en behandeld worden. Weefsels die abnormaal aanvoelen, worden vervolgens met gerichte druk en beweging behandeld om verklevingen of littekenweefsel te helpen verbreken. De patiënt is vaak actief betrokken bij de behandeling door specifieke bewegingen of rekoefeningen uit te voeren terwijl de chiropractor druk uitoefent.
Dry needlingDit is de behandeling van triggerpoints met behulp van acupunctuurnaalden.
Het omvat het inbrengen van dunne naalden in specifieke punten in de spieren, ook wel triggerpoints of ‘’spierknopen’’ genoemd.
In tegenstelling tot traditionele acupunctuur, die geworteld is in de traditionele Chinese geneeskunde en zich richt op het balanceren van de energiestroom (qi) langs de meridianen, is dry needling gebaseerd op de principes van de westerse geneeskunde. Het primaire doel van dry needling is het vrijgeven of inactiveren van gebieden met verhoogde spierspanning.
Medical taping
We tapen de geblesseerde plek in om de druk te verminderen of de circulatie te verbeteren, zodat de pijn vermindert. Na onze behandeling ervaar je meestal snel pijnverlichting, soepelere spieren en meer beweeglijkheid van de gewrichten.
Voorkomen is beter dan genezen en goed voor jezelf zorgen is zonder meer een goede idee. Je mag dus huiswerk verwachten!
Rompstabiliteitsoefeningen
Rompstabiliteitsoefeningen, ook wel bekend als core-stability oefeningen, zijn oefeningen die gericht zijn op het versterken en stabiliseren van de spieren in het gebied rondom je romp, met behulp van je buikspieren, rugspieren, bekken en heupen. Een sterke romp is essentieel voor een goede lichaamshouding, evenwicht en het voorkomen van blessures, vooral in de rug en de buikstreek.
Mobiliteitsoefeningen
Met behulp van mobiliteitsoefeningen ben je in staan om stijve gewrichten en de wervelkolom zelf te mobiliseren en gespannen spieren op te rekken. Waan de juiste oefening en zorg ervoor dat je het op de juiste plek voelt.
Houdings- en bewegingsadvies
Door kleine aanpassingen in je houding en manier van bewegen kun je klachten verbeteren en in de toekomst voorkomen. We leren jou bijvoorbeeld de juiste technieken om veilig te bukken, te tillen en te zitten of adviseren je gebruik te maken van een sta-bureau.
Sportspecifieke oefenadviezen
Bij sporters worden de klachten altijd bekijken in de context van je sport en oefenprogramma. Alle variabelen voor een voorspoedig en blijvend herstel nemen we daarin mee. We gaan het eerlijke gesprek aan over het verloop van je herstelperiode, wanneer rust nodig is en wanneer en hoe je training kunt hervatten.